Roche: 'Vertrek Riis onbegrijpelijk'

Oud-Tourwinnaar Stephen Roche (1987) rijdt tegenwoordig voor Skoda gasten door de Tour de France. Vanachter het stuur volgt hij de verrichtingen van zoon Nicolas en neefje Daniel Martin en hoorde hij dat Bjarne Riis (ploegleider van Nicolas) de ronde moest verlaten. "Deze heksenjacht is echt ziek."

Door Anne Joldersma

Je zoon kwam in de ploegentijdrit negen tellen tekort voor de gele trui, die hij anders woensdag op zijn verjaardag had mogen dragen.
"Dat zou echt een sprookje zijn geweest. Als zijn ploeg die tijdrit had gewonnen had hij het geel niet alleen op zijn verjaardag mogen dragen, hij had die trui ook gekregen in de stad waar zijn familie woont (Cagnes-sur-Mer, red.). Daarnaast reed mijn jongste zoon diezelfde dag nagenoeg hetzelfde parcours voor scholieren. Het zou echt heel speciaal zijn geweest. Maar toch, het belangrijkste is dat zijn ploeg (Saxo-Tinkoff) er nog steeds goed voor staat en dat hij goed aan het rijden is."

Wist je dat jullie de eerste vader en zoon zouden zijn geweest die beiden de gele trui hadden gedragen?
"Echt? Dat wist ik niet. Dat zou leuk zijn geweest, Nicolas verdient ook zo'n dag. Hij is al zo vaak zo dichtbij geweest, maar hij heeft nog nooit een grote rit gewonnen. Het zou leuk zijn als hem dat deze Tour lukt."

Liever winst in een etappe of een plek hoog in het klassement?
"Het zou geweldig zijn als hij top vijf kan rijden, ook al wint hij geen etappe. Maar hij rijdt dit jaar voor Alberto Contador, dus ik denk niet dat hij in de top vijf kan rijden. Er kunnen niet twee renners uit één ploeg voor het klassement gaan, dus kan hij zich beter richten op een ritwinst."

Bradley Wiggins en Chris Froome lukte het anders vrij aardig vorig jaar.
"Ja, maar zij hadden een geweldig team achter zich met onder meer Richie Porte. In de bergen kan Contador eigenlijk alleen terugvallen op Nicolas. Hij moet dus altijd tot zijn beschikking staan op de lastige momenten."

Maar dat betekent dan toch ook dat hij niet voor eigen kansen kan rijden?
"Misschien niet, maar je weet niet hoe een finale zich ontwikkelt. Misschien moet hij een keer dienen als springplank voor Contador. Als hij dan mee vooruit weet te blijven kan alles gebeuren."

Denk je dat Nicolas het in zich heeft ooit voor een strak klassement te kunnen gaan?
"Veel mensen zeggen dat als knecht in dienst van Contador rijden nu een stap terug voor hem is. Maar ik denk juist dat dit heel belangrijk is voor zijn ontwikkeling. Hij moet een stap terug zetten om er twee vooruit te kunnen doen. In de ploegen waar hij tot nu toe voor reed was hij altijd de leider, maar heeft hij nooit geleerd wat een leider hoort te doen. Dit jaar heeft hij zoveel geleerd in het trainingskamp met Bjarne Riis. Hij heeft iemand nodig die hem de basisdingen uitlegt. Ik kan dat wel doen als vader, maar daar luistert hij toch niet naar."

Heb je gehoord dat Riis vandaag de ronde heeft verlaten vanwege het nieuwe onderzoek naar dopinggebruik dat tegen hem geopend is?
"Nee! Echt? Dat is een groot verlies voor Contador en voor Nicolas. Persoonlijk, mijn eerste reactie is: stom. Wanneer gaan we hiermee stoppen? Waar trekken we de grens? Moeten Hinault en Poulidor nu ook de Tour verlaten? Hoe ver kan je terug gaan met deze heksenjacht?"

Pat McQuaid gaf onlangs aan dat zelfs de Tourwinst van Pantani niet veilig is.
"Dit begint echt ziek te worden. Nee, dit is ziek. Het grote publiek kan dit ook nooit begrijpen. We moeten voorwaarts gaan, we kunnen niet in het verleden blijven leven. Op een gegeven moment moet je gewoon zeggen: tot hier en niet verder. Nu is de Franse overheid ook weer bezig en ik kan eigenlijk niet begrijpen waarom het wielrennen dit allemaal maar tolereert."

Ben je bang dat ze op een gegeven moment ook naar de jaren tachtig gaan kijken? Jouw periode.
"Nee. Echt niet. Los daarvan: ik vind dat we ons niet zo op het verleden moeten richten, maar juist met de toekomst bezig moeten gaan. Al die bekentenissen in ruil voor amnestie... Wat hebben we daar nu aan?"

Er zijn veel mensen die zeggen dat het noodzakelijk is om alle lijken uit de kast te halen voordat de sport verder kan.
"Wat betekent dat? Moeten we naar de prestaties van Merckx gaan kijken? Van Hinault? Is dat dan eerlijk, gaat dat de sport goed doen? Neem nu de hele zaak rondom Laurent Jalabert. Is er iemand die bekend is met het wielrennen die denkt dat hij schoon rond gereden heeft? Of wie dan ook uit zijn generatie?"

"Het heersende sentiment is dat iedereen in de jaren negentig aan de doping zat, dat was kennelijk nodig om te kunnen winnen. Wat voor meerwaarde heeft het dan om bepaalde namen door het slijk te halen? Dat gaat niets veranderen. Ik zou zeggen: trek de lijn op 1 januari 2013 en voer echt een zero tolerance-beleid in. Iedereen die gebruikt, wie dan ook, voor de rest van zijn leven verbannen uit het wielrennen. Ja, levenslang! Die harde strafmaat is nodig om echt vooruit te kunnen."

Dus geen kans op rehabilitatie?
"Absoluut niet. Vroeger kwamen renners nog weg met verklaringen als: 'ik wist niet beter'. Tegenwoordig is het algemeen bekend dat als één jongen met dope gepakt wordt, tachtig man binnen dat team op straat staan. Dat kan toch niet. Daar komt bij dat ze de sport als geheel ook om zeep helpen."

Dat zou betekenen dat jongens als David Millar en Thomas Dekker geen tweede kans hadden mogen krijgen.
"Er moet nu eenmaal een moment komen waarop je zegt: vanaf nu voeren we een zero tolerance-beleid. Ik denk dat nu dat moment is omdat het bij iedereen toch duidelijk moet zijn dat het wielrennen vooruit moet. Millar en Dekker zijn grensgevallen, renners die groot geworden zijn in een generatie die volop gebruikte. Dat is voor de huidige, nieuwe generatie anders."

Onderdeel van die generatie is je neefje Daniel Martin. Wat verwacht je van hem deze Tour?
"Ik denk dat hij een etappe gaat pakken. Hij rijdt erg goed. Misschien wint hij een bergetappe en ik denk dat hij dit jaar al in staat is om in de top tien te eindigen. In de toekomst zou dat zelfs top vijf kunnen zijn."

Hij toonde in de Ronde van Catalonië al aan de meerdaagse koersen aan te kunnen.
"Ja, hij won daar op zeer knappe wijze en liet zien hoe goed hij is. We weten nog niet wat hij allemaal kan. Hij is sterk in de tijdrit en in de bergen. Dus wie weet wat er mogelijk is."

Een jaar geleden voorspelde je al dat hij snel een grote zege zou boeken.
"Ha, ja en Luik-Bastenaken-Luik was die zege. Een hele grote race. Eentje die ik zelf bijna wist te winnen..."

Door: NUsport/Anne Joldersma

Deel en reageer